Het ontstaan van de L-Bow deurgreep

In maart 2020 werd binnen het team van Saxion FabLab Enschede nagedacht over mogelijke oplossingen om besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Besmetting via de handen door het aanraken van besmette contactoppervlakken is een veelvoorkomend probleem. En dat moest voorkomen worden.

Inspiratie uit België

Inspiratie werd gevonden in het ontwerp van het Belgische bedrijf Materialise. Na enige pogingen van technisch coördinator Sebastiaan Moes ontdekte hij dat het model van Materialise niet voor iedere deurklink geschikt is. Vervolgens is hij verder gaan ontwerpen en doorontwikkelen en zijn er verschillende types geprint met de 3D-printer. De laatste versie van L-Bow deurgreep biedt de mogelijkheid om de deur te open met de elleboog, het past op verschillende deurgreepvormen en is het eenvoudig te bevestigen met tiewraps. Uiteindelijk ontstond er een universele L-Bow deurgreep die past op iedere deurkruk.

3D printing

Vanuit het FabLab Enschede werd gestart met het 3D printen van de L-Bow deurgrepen, waarbij het om enkele tientallen sets ging. Al gauw vonden ondernemers Zhiyong Chou en Corné Pauwels de contacten met het FabLab om de L-Bow deurgreep aan een grote publiek beschikbaar te stellen.